Cum au fost salvați 5 pacienți critici COVID-19?

Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) a publicat un studiu despre beneficiile încergistrate dup administrarea terapiei cu plasmă convalescentă, cu titru mare de anticorpi anti-COVID19, recoltată de la convalescenți (PTMAC-C) – Recenzie făcută de Prof. Șerban-Ion Bubenek-Turconi MD Ph.D.

Chenguang Shen, ZhaoqinWang, Fang Zhao, Yang Yang, Jinxiu Li, Jing Yuan, FuxiangWang, Delin Li, Minghui Yang, Li Xing, JinliWei, Haixia Xiao, Yan Yang, Jiuxin Qu, Ling Qing, Li Chen, Zhixiang Xu, Ling Peng, Yanjie Li, Haixia Zheng, Feng Chen, Kun Huang, YujingJiang, Dongjing Liu, Zheng Zhang, Yingxia Liu, Lei Liu. Treatment of 5 Critically Ill Patients With COVID-19 With Convalescent Plasma. JAMA. doi:10.1001/jama.2020.4783Published online March 27, 2020.

Prof. Șerban-Ion Bubenek-Turconi MD Ph.D. President – Romanian Society Anaesthesia and Intensive Care (SRATI); Member of Board of Directors – European Society of Anaesthesiology (ESA)
Chief 1-st Cardiovascular Anesthesia and Intensive Care Dept of “Prof. C.C. Iliescu” Emergency Cardiovascular Diseases Institute – Bucharest; “Carol Davila” Medical University of Bucharest; Chair ”Fundeni Clinics” Anaesthesia and Intensive Care Dept; Visiting Professor of Tel Aviv Med.Center- Sackler Faculty of Medicine, Israel; Examiner for European Diploma in Anaesthesia and Intensive Care
Assistant Etranger de l’Universite Pitie-Salpetriere, Paris VI

Un articol despre plasma cu titru mare de anticorpi anti-COVID19 recoltată de la convalescenți (PTMAC-C) publicat în JAMA trezește desigur interesul oricărui medic în condițiile actualei pandemii de SARS-CoV-19. Importanța articolului crește semnificativ dincolo de aceste considerații deoarece în acest studiu, 5 pacienți critici ventilați mecanic și care primiseră toți deja metilprednisolon și antivirale în variate scheme (4 /5 lopinavir–ritonavir dar și interferon alfa-1b 3 /5 , favipiravir 2/ 5 sau arbidol+darunavir 1/5) au primit 400 ml de PTMAC-C compatibilă AB0 (cu titru de anticorpi IgM și IgG specifici mai mare de 1:1000 ; titru de neutralizare mai mare de 40) administrată în chiar ziua recoltării de la pacienții convalescenți.

PTMAC-C a fost administrată între zilele 10-22 post admisie pacienților care au întrunit cumulative următoarele criterii: paO2/FiO2 ventialție mecanică, bpneumonie severă cu încărcare virală mare în ciuda antiviralelor și paO2/FiO2 < 300. S-au evaluat pre și post administrarea PTMAC-C următorii parametrii clinici și paraclinici: temperatura, încărcătură virală mare, scor SOFA, paO2/FiO2, markeri inflamatorii (procalcitonină (PCT), proteina C-reactivă (PCR) și interleukină 6 (IL-6)). Temperatura pre administrare a fost de 37.6 – 39.0 °C și a revenit la normal în ziua a 3 a post administrare la 80% din pacienți. Scorul SOFA a scăzut de la valori 2 – 10 în pre-administare, la valori de 1- 4 în ziua 12 în timp ce valorile PaO2/FiO2 au a evoluat exact în sens invers în același interval, respectiv de la 172-276 la 284-366. Markerii inflamatorii au scăzut la 4 din 5 pacienți. Negativarea încărcăturii virale a avut loc la 3 pacienți în primele 3 zile iar pentru 2 pacienți la 12 zile și s-a corelat cu evoluția clinică mai bună a primilor 3 pacienți care au fost sevrați de ventilația mecanică cu succes după 14 zile și apoi externați ( durata medie de spitalizare 50 zile) Ceilalți 2 pacienți la 37 zile de la admisia în spital erau încă ventilați mechanic și stabili ( unul dintre aceștia beneficiase și de 5 zile de ECMO post-abministrare PTMAC-C). În această serie limitată de 5 pacienți, administrarea de PTMAC-C a ameliorat atât starea clinică a pacienților cât și parametrii de oxigenare și scorul de gravitate. Deși 3 din 5 pacienți au avut o evoluție bună nu se pot trage concluzii definitive iar observațiile acestui studiu trebuie evaluate prin studii mai mari și mai complexe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *