Ce este plasma convalescentă?

Ce este Plasma Convalescentă?

Atunci când o persoană se infecteaza cu un virus precum SARS-CoV-2, sistemul său imunitar creează anticorpi pentru a lupta împotriva virusului. Acești anticorpi se găsesc în plasmă, care este partea lichidă a sângelui. Plasma cu acești anticorpi care lupta impotriva infecției este denumită „plasmă convalescentă”. Printr-un proces de donare de sânge, această plasmă bogată în anticorpi poate fi colectată de la o persoană recuperată, apoi transfuzată unui pacient bolnav care încă luptă cu virusul. Acest lucru oferă un impuls sistemului imunitar al pacientului bolnav și poate ajuta la accelerarea procesului de recuperare.

Plasmă Convalescentă pentru COVID-19

Adimistrația Alimentelor și a Medicamentelor (FDA) permite utilizarea plasmei convalescente ca tratament investigativ pentru pacienții cu infecție moderată sau severă cu SARS-CoV-2 . Este considerat un tratament investigativ, deoarece studiile clinice sunt începute, dar nu au fost încă finalizate. Știm că există dovezi că plasma convalescentă a ajutat pacienții cu alte boli, dar medicii și cercetătorii nu vor ști cât de eficientă va fi plasma convalescentă în tratarea pacienților cu COVID-19 până la finalizarea mai multor studii clinice.

În timp ce opțiunile suplimentare de tratament evoluează, plasma convalescentă poate fi luată în considerare și poate ajuta unii pacienți moderat sau grav bolnavi. Ideea de a utiliza acest tratament pentru noul coronavirus a fost sugerată de Arturo Casadevall, doctor în medicină la Universitatea Johns Hopkins, împreună cu Liise-Anne Pirofski, doctor în medicină la Colegiul de Medicină Albert Einstein.

O lunga istorie a terapiei

Colectarea și transfuzia plasmei convalescente ca tratament a fost folosită pentru prima dată în anii 1890 și a contribuit la reducerea severității unui număr de focare de boli infecțioase înainte de dezvoltarea terapiei antimicrobiene din anii ’40.

La începutul secolului XX, tratamentul convalescent cu plasmă a fost utilizat în timpul focarelor de diferite boli infecțioase, inclusiv rujeolă, oreion și gripă. Mai recent, a fost utilizat în timpul pandemiei de gripă H1N1 în 2009, și din nou în 2013, în timpul focarului de Ebola în Africa de Vest.
1) Pacientul bolnav de COVID-19 și recuperat donează plasmă
2) Plasma este testată.
3) Plasma este depozitată și transportată la spital
4) Pacientul tratat cu plasmă
5) Terapia este completă.
6) Pacientul recuperat poate deveni donator viitor.

Donarea plasmei convalescente COVID-19: Întrebări frecvente

Nu am fost testat pentru COVID-19, dar am avut simptome similare cu cele provocate de virus. Mai pot dona?

• Poate! Dacă aveți virusul, sângele dumneavoastră va avea anticorpi COVID-19. Este posibil ca centrul tău de transfuzii sangvine să te poată direcționa asupra modului de a obține un test de anticorpi pentru a confirma infecția cu SARS -CoV-2. Și chiar dacă anticorpii nu sunt prezenți, puteți dona totuși sânge sau alte componente sangvine.

Unde pot dona?

• Găsiți cel mai apropiat centru de donare de sânge acreditat și contactați-l pentru a afla dacă în prezent colectează plasmă convalescentă.

Cine este eligibil să doneze?

• În plus față de criteriile de eligibilitate pentru plasma COVID-19, există cerințe standard care trebuie îndeplinite pentru toți donatorii de sânge (de exemplu, să se simtă bine și să fie sănătos, vârstă, greutate etc.). Centrul dvs. local de colectare a sângelui se va asigura că îndepliniți toate criteriile necesare înainte de a dona.
• Produsele pe bază de plasmă au fost, de asemenea, legate de o complicație rară, dar gravă pentru pacienți, numită leziuni pulmonare acute asociate transfuziei sau TRALI. Pentru a reduce riscul pentru TRALI al pacientului, plasma de transfuzie este de obicei colectată de la o persoană care nu a fost niciodată gravidă. Donațiile femeilor care au rămas însărcinate sunt supuse unor teste suplimentare pentru anticorpi Antigen Leucocitar Uman (HLA) pentru a preveni TRALI.

Membrul familiei mele este tratat pentru COVID-19. Pot dona pentru a-l ajuta dacă sunt eligibil?

• Dacă doriți să donați plasmă convalescentă COVID-19 și îndepliniți criteriile, contactați centrul local de transfuzii sangvine pentru a vă informa despre donare.

Este sigur să donezi sânge?

• Da! Centrele donatoare de sânge acreditate respectă standardele Asociației Americane a Băncilor de Sânge (AABB) și reglementările Administrației Alimentelor si a Medicamentelor (FDA). Aceste unități respectă reguli și reglementări stricte pentru a menține siguranța tuturor celor implicați în procesul de donare de sânge. Centrele de sânge acreditate de AABB și băncile de sânge din spital respectă în mod voluntar standarde de calitate și siguranță chiar mai ridicate, ca parte a angajamentului lor pentru siguranța dumneavoastră.

Pot să donez plasma convalescentă sau sânge după ce am fost diagnosticat cu COVID – 19?

• Dacă sunteți interesat să donați plasma convalescentă, ar trebui să nu aveți simptome cel puțin ultimele 14 zile. Contactați centrul local de transfuzii de sânge, deoarece unele dintre acestea vă vor cere să așteptați încă două săptămâni.
• Pentru a dona sânge, vă rugăm să așteptați 28 de zile după încetarea simptomelor dumneavoastră de COVID-19 înainte de a dona.

Este sigură transfuzia de plasmă convalescentă?

• Dacă dumneavoastră sau cineva cunoscut este tratat pentru un caz moderat sau sever de COVID-19, medicii dvs. pot determina că transfuzia de plasma convalescentă este o opțiune adecvată de tratament. Ar trebui să discutați această opțiune cu medicul dvs. pentru a înțelege dacă este cea mai bună opțiune de tratament pentru dumneavoastră.

• Transfuzia cu plasmă este considerată în general o procedură cu risc scăzut, dar nu este lipsită de riscuri. Fiecare donație este supusă testării și procesării extinse pentru siguranță și calitate, după cum solicită Asociația Americană a Băncilor de Sânge(AABB) și Administrația Alimentelor și a Medicamentelor (FDA). Cercetările timpurii privind utilizarea plasmei convalescente pentru COVID-19 sugerează că poate fi o terapie sigură și eficientă care reduce lungimea și severitatea simpotomatologiei COVID-19. Spitalele acreditate au ales să îndeplinească în mod voluntar standardele de calitate și siguranță ca parte a angajamentului lor pentru siguranța pacienților.