Cine poate să doneze?

Oamenii care se vindecă de COVID-19 o fac, cel puțin parțial, deoarece sângele lor conține substanțe numiți anticorpi, care sunt capabili să combată virusul care provoacă boala. Se dovedește că, pentru o parte din alte boli cauzate de viruși, oferind oamenilor porțiunea lichidă de sânge (plasmă), obținută de la cei care s-au vindecat de virus, duce la o îmbunătățire mai rapidă a bolii.

Pacienții cu COVID-19 se pot însănătoși mai repede dacă primesc plasma de la cei care s-au recuperat de COVID-19, deoarece aceasta poate avea capacitatea de a lupta împotriva virusului care provoacă COVID-19.

Datele inițiale disponibile din studii folosind COVID-19 plasmă convalescentă pentru tratamentul persoanelor cu boală severă sau boli care pot pune viața în pericol indică faptul că o doză unică de 200 ml a prezentat beneficii pentru unii pacienți, ceea ce duce la îmbunătățirea starii de sănătate.
Nu a fost încă demonstrat faptul că plasma convalescentă COVID-19 oferă beneficii clinice la pacienții afectați de această boală. Nu se știe dacă acest tratament îi va ajuta sau nu pe cei cu COVID-19 sau dacă va avea efecte nocive, dar acesta este unul dintre singurele tratamente pe care le avem în prezent.

Ce persoane sunt eligibile pentru a dona plasma convalescentă?

Persoanele sunt eligibile pentru a dona plasma convalescentă dacă:

• Au vârsta de peste 18 ani și greutate de peste 50 kg

• Exsită o documentare a infectarii cu SARS-CoV-2 (diagnostic și recuperare) după cum urmează:

– Diagnosticul prealabil de COVID-19 printr-un test de laborator trebuie furnizat la unitatea de recoltare de sânge înainte de colectare. Documentația scrisă este necesară și poate fi transportată manual de către potentialul donator:

– Rezultatele negative pentru COVID-19, fie de la unul sau de la mai multe probe nazofaringiene sau printr-un test de diagnostic molecular din sânge [dacă sunt colectate de la donatorii care nu au simptome timp de 14 până la 27 de zile.

– O listă parțială de teste disponibile poate fi accesată la https://www.fda.gov/medical-devices/emergency-situations- medical-devices/emergency-use-authorifications.

• Potentialii donatori de plasmă convalescentă, care nu au avut simptome de 28 de zile sau mai mult sunt eligibili în calitate de donatori alogeni în cadrul măsurilor de precauție, cu documentația diagnosticului prealabil, dar nu necesită testul negativ pentru a confirma recuperarea. Recuperarea de COVID-19 a donatorilor înainte de donare pe baza testării și analizei simptomelor este necesară pentru:

– siguranța altor donatori și a personalului

– ca dovadă că potențialul donator este sănătos și bine în ziua donării, așa cum este cerut de criteriile de eligibilitate a donatorului [dacă au trecut mai putin de 28 de zile de la ultimul simptom al donatorului. Considerațiile acestea nu includ un test negativ de COVID-19 pentru un astfel de donator, dacă este colectat la 28 de zile de la ultimul simptom. Cu toate acestea, un centru poate alege să aplice criterii mai stricte în orice moment.

• Donatorii trebuie să fie bărbați sau femei care sunt negativi pentru anticorpii HLA (antigenul leucocitar uman). Această strategie de atenuare a riscului de leziuni pulmonare acute asociate transfuziei (TRALI) este în concordanță cu standardele internaționale pentru centrele de colectarele de sânge acreditate.

– În cazul în care confirmarea diagnosticului nu este disponibilă, un titru de anticorpi poate furniza dovezi de infectare și poate servi ca o verificare de calitate a colectarii de plasmă convalescentă.

Un donator cu mai putin de 14 zile fără simptome trebuie să aibă 2 rezultate de testare negative în zile diferite și poate să nu aibă niveluri maxime de anticorpi.

Donatorul trebuie să îndeplinească toate criteriile de eligibilitate a donatorilor de sânge în ziua donării.

Poți consulta mai jos Ghidul publicat de Asociația Americană a Băncilor de Sânge:

Engleză:https://covidplasma.ro/wp-content/uploads/2020/04/COVID-19-Convalescent-Plasma-Collection.pdf

Română:https://covidplasma.ro/wp-content/uploads/2020/04/COVID-19-Convalescent-Plasma-Collection-RO.pdf