Cine poate dona plasmă convalescentă?
- a) Dacă ai fost diagnosticat cu noul coronavirus (COVID-19) în urma unui test pozitiv RT-PCR. Te poți prezenta la centrul de donare după cel puțin 28 zile de la diagnosticare.
- b) Dacă ai fost diagnosticat cu noul coronavirus (COVID-19) și ulterior s-a confirmat vindecarea în urma unui test negativ RT-PCR. Te poți prezenta la centrul de donare după minim 14 zile de la testul negativ RT-PCR, care confirmă că nu mai ești contagios.
- c) Dacă nu ai fost niciodată diagnosticat printr-un test pozitiv RT-PCR, dar ai fost contact direct al unor persoane simtomatice, confirmate ca fiind bolnave, poți să-ți testezi în mod voluntar prezența anticorpilor anti-SARS-COV2, printr-un test serologic de anticorpi. Dacă testul serologic de anticopri confirmă prezența anticorpilor anti-SARS-COV2, te poți prezenta la centrul de donare la 14 zile de la efectuarea testului de anticorpi.
- d) Dacă nu suferi și nu ai suferit de infecții virare cu HIV, hepatită, sifilis. De asemenea, mai multe boli cronice sau tratamente medicamentoase te pot face incompatibil cu donarea de plasmă convalescentă.
Sursă: Metodologia privind colectarea, testarea, procesarea, depozitarea, distribuția și administrarea plasmei convalescente anti-SARS-COV2, aprobată prin Ordinul de Ministru nr. 1474/26.08.2020. Vezi aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/229597
Care sunt pașii pe care trebuie să-i faci dacă vrei să donezi
Pasul 1
Documentele necesare
Nu uita să-ți pregătești documentele de care ai nevoie pentru donarea de plasmă convalescentă:
a) testul pozitiv RT-PCR și eventual testul negativ RT-PCR, post tratament sau post-izolare;
- b) testul serologic de anticorpi, care dovedește prezența anticorpilor anti-SARS-COV2, dacă nu ai fost niciodată diagnosticat cu ajutorul unui test RT-PCR. Vezi aici lista cu laboratoarele care fac astfel de teste serologice de anticorpi: https://covidplasma.ro/clinici-testare-anticorpi-anti-sars-cov-2-igg/
- c) deși nu mai sunt obligatorii, pot fi utile orice alte documente medicale, care dovedesc istoricul bolii (scrisoare medicală de la spital sau de la medicul de familie, adeverință de la DSP privind încetarea perioadei de carantină sau izolare, etc)
Pasul 2
Primul contact
- a) Sună tu, din timp, la centrul de transfuzie cel mai apropiat!
Chiar dacă evaluarea și donarea nu pot avea loc mai devreme de 28 zile de la diagnosticare (RT-PCR) sau de 14 zile de la testul serologic de anticorpi sau testul negativ RT-PCR, este foarte util să suni din timp, astfel încât să te programezi pentru evaluare și donare.
- b) Te sună ei?
Este posibil să fii contactat fie de către spitalul unde ai fost tratat de COVID-19, fie direct de centrul de transfuzie, pentru a ți se solicita acordul infomat ca să donezi plasmă. Cele mai multe spitale COVID-19 își contactează foștii pacienți să le solicite să doneze plasmă, sau transmit datele de contract centrelor de transfuzie.
Dupa 28 august 2020 (când a fost corectată metodologia) centrele de transfuzie au acces direct la datele pacienților COVID-19, din sistemul centralizat unde se găsesc toate informațiile despre toate persoanele confirmate infectate cu noul coronavirus. Astfel, este foarte posibil să fii contactat de către cadrele medicale ale centrului de transfuzie cel mai apropiat de domiciliul tău.
Dar nu trebuie să aștepți să fii sunat; mai bine suni tu! Fiindcă este nevoie de multă plasmă convalescentă, iar personalul din sistemul de transfuzie este posibil să fie depășit de situație.
- c) Înregistrează-te online
Poți să te înregistrezi online în Registrul donatorilor de plasmă convalescentă, realizat de www.covidplasma.ro și pus la dispoziția Ministerului Sănătății și Institului Național de Hematologie Transfuzională.
Datele de contact vor fi automat transmise celui mai apropiat centru de transfuzie, care te va contacta pentru a confirma programarea făcută de tine online, sau pentru a-ți propune alte date.
Pasul 3.
Interviul telefonic și programarea.
Atunci când vei vorbi la telefon cu cei de la centrul de transfuzie, vei fi solicitat să răspunzi la o serie de întrebări, astfel încât să se stabilească dacă îndeplinești condițiile medicale minime pentru a fi donator de plasmă convalescentă.
Dacă îndeplinești toate aceste condiții prealabile, vei fi programat pentru o vizită la centrul de transfuzie, acolo unde ți se vor recolta probe de sânge pentru a stabili dacă în plasma ta se găsesc suficienți anticorpi anti-SARS-COV2. Este nevoie ca titrul de anticorpi IgG să fie mai mare de 1:160.
De asemenea, centrele care au echipamente de plasmafereză, vor stabili dacă ai vene suficient de bun,e pentru a se putea efectua procedura de plasmafereză. Conform statisticilor internaționale, un procent redus de persoane nu pot efectua procedura de plasmafereză, pentru că au venele prea slabe și procedura se poate intrerupe automat (sub 15% din populație la nivel global).
Dacă ești una dintre aceste persoane, se va recomanda donarea de plasmă prin procedura clasică de donare de sânge și, cu acordul tău informat, se va proceda direct la donarea de sânge (450 ml de sânge).
Dacă teste vor confirma o concentrație crescută de anticorpi anti-SARS-COV2, atunci sângele recoltat va fi procesat pentru separarea plasmei și utilizarea ei pentru tratamentul pacienților COVID-19. Se va obține astfel o doză de plasmă convalescentă (200 ml). Vei putea repeta procedura de donare, după minim 8 săptămâni.
Dacă patul tău vascular (venele) permite realizarea procedurii de plasmafereză (peste 85% dintre persoane îndeplinesc această condiție), atunci vei aștepta rezultatul testului privind concentrația (titrul) de anticorpi și, dacă acesta va dovedi că ai o concentrație crescută, vi fi din nou invitat la donare. De obicei, rezultatele testelor care măsoară concentrația de anticorpi sunt gata după 7-10 zile.
Pasul 4.
Donarea de plasmă prin procedura de plasmafereză
În ziua și la ora la care ai fost programat, te vei prezenta la centrul de donare. Este bine ca în ziua dinainte să nu bei alcool, să nu mănânci gras, dar să te hidratezi foarte bine (să bei peste 35ml apă/kg corp) și să ai o alimentație bogată în proteine slabe, legume și fructe.
Din nou, ți se vor recolta probe de sânge pentru testele obligatorii, care să dovedească că în momentul donării în sângele tău nu există alți patogeni ce pot fi transmiși prin transfuzie (Hepatită, HIV, Sifilis, etc.), respectiv să se măsoare concentrația de anticorpi anti-SARS-COV2 din plasma recoltată.
Procedura de plasmafereză este complet nedureroară. Printr-o puncție venoasă se va extrage sângele, care va fi filtrat printr-un circuit steril, de unică folosință, pentru a separa și reține plasma. Celelalte componente (globule rosii, trombocite, etc), vor fi reintroduse în aceeași venă a donatorului.
Procedura durează între 30 și 60 de minute, în funcție de venele donatorului. Venele puternice permit un flux de recoltare mai mare și scade timpul. Echipamentul de plasmafereză își reglează fluxul de recoltare în funcție de venele donatorului, astfel încât acestă să nu resimtă nici cel mai mic disconfort.
Echipamentul întrerupe automat recoltarea de plasmă convalescentă, în momentul în care s-au recoltat cele 600 ml de plasmă, separate în 3 pungi de câte 200 ml, reprezentând fiecare o doză teraputică de plasmă convalescentă.
După donare, trebuie să te hidratezi bine (minim 1 l apă) și să ai o alimentație bogată în proteine și fier. Plasma donată se va reface în maxim 48 ore. Organismul are capacitatea să producă suficienți anticorpi, cantitatea acestora nu scade prin donarea de plasmă.
Pasul 5.
Reprogramarea pentru următoarele donări
Legislația din România permite repetarea procedurii de plasmafereză după fiecare 14 zile. Poți dona plasmă convalescentă atâta timp cât ai o concentrație crescută de anticorpi. Având în vedere că studiile realizate până în prezent arată că persoanele care au dezvoltat anticorpi prezintă o concentrație crescută timp de aproximativ 8-10 săptămâni, începând cu a patra săptămână de la infectare, rezultă că poți dona de cel puțin 3 ori, dacă te prezinți din timp și dacă te reprogramezi la fiecare două săptămâni.
Asta înseamnă că fiecare donator poate oferi cel puțin 12 doze de plasmă pacienților care au nevoie de acest tratament. Asta înseamnă tratamentul pentru cel puțin 4 pacienți critici, sau pentru 6 pacienți cu forme severe, tratați cu plasmă convalescentă înainte de a fi întubați.
Tocmai de aceea este important ca, de fiecare dată după ce ai donat plasmă convalescentă, înainte să pleci din centrul de transfuzie, să soliciți programarea următoarei date pentru o nouă donare.
Ce se întâmplă cu plasma după ce ai donat-o?
Plasma este riguros testată, pentru a elimina orice risc ca aceasta să fie contaminată cu orice agent patogen (HIV, hepatită B sau C, sifilis). De asemenea, este testată pentru a determina atât concentrația de anticorpi anti-SARS-COV2, cât și lipsa de anticorpi anti-HLA, care pot determina o reacție adversă severă la administrare.
Astfel, plasma recoltată rămâne în carantină 7-10 zile, până când rezultatele tuturor acestor testări spun că este bună pentru administrare.
Dacă în urma testelor se dovedește că este sigură (teste negative la alți viruși și anticorpi HLA), și are concentrație suficientă de anticorpi, plasma donată de tine va fi distribuită spitalelor care tratează pacienți COVID-19, special autorizate de Ministerul Sănătății să administreze această terapie, în funcție de solicitările acestora, pe principiul „primul venit, primul servit”.
Plasma se administrează pacienților în funcție de compatibilitatea grupei sanguine.
Pentru depozitarea și distribuția în siguranță, plasma este concelată și păstrată la -25 grade Celsius.