Plasma convalescentă în prevenirea COVID-19

Profesorul Irinel Popescu vă prezintă o scurtă recenzie a articolului publicat în Journal of Clinical Investigations de Arturo Casadavell (Johns Hopkins University) și Liise-anne Pirofski (Albert Einstein College of Medicine)

The convalescent sera option for containing COVID-19 Arturo Casadevall, Liise-anne Pirofski J Clin Invest. 2020. https://doi.org/10.1172/JCI138003.

Articolul este o pledoarie pentru introducerea rapida la nivel clinic a serului de convalescent SARS- Cov 2 pentru controlul actualei epidemii. Se face o trecere in revista a utilizarii acestui tip de tratament de-a lungul istoriei, fiind mentionata, intre altele, pandemia de gripa spaniola din 1918, cu bune rezultate, conform unei analize retrospective.

Mai aproape de noi si de actuala pandemie, serul de convalescent a fost folosit cu succes in epidemia cu SARS 1 (2003) si in cea cu MERS (2012). Fata de alte articole pe aceeasi tema, care considera ca principala indicatie a serului de convalescent ar fi in cazurile grave, in articol se face o pledoarie pentru administrarea profilactica sau, cel putin foarte precoce, la debutul bolii. Se considera ca efectul anticorpilor pe care ii contine serul de convalescent ar fi maxim in ambele situatii; o indicatie particulara ar constitui-o utilizarea la cadrele medicale care au venit in contact cu bolnavi infectati, ceea ce le-ar permite acestora sa-si continue munca (cu consecinte dintre cele mai benefice, in situatia in care cadrele medicale se afla in linia intii a luptei anti-COVID).

In articol sint detaliate atit riscurile (atit cele deja cunoscute cit si cele potentiale) precum si efectele adverse pe care le poate avea serul de convalescent, precum si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un sistem de sanatate care doreste sa introduca aceasta metoda (inclusiv posibilitatea de a organiza studii stiintifice avind un centru de coordonare calificat).

Irinel Popescu, MD, PhD
Professor of Surgery
Titu Maiorescu University
Fundeni Clinical Institute
Department of General Surgery and Liver Transplantation
Bucharest, Romania

Găsiți aici articolul în limba română: https://covidplasma.ro/wp-content/uploads/2020/04/Opțiunea-de-ser-convalescent-pentru-stoparea-COVID-19.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *